Vähitellen jokaisella on tuttava, jolla on 3D-tulostin ja täten myös 3D-tulostusmahdollisuudet ovat yhä useamman saatavilla. Mutta entäs jos haluaisit osan juuri jotakin tiettyä tarkoitusta varten?
Jos sinulla on tämä ongelma niin olet kenties Blenderillä yrittänyt joskus mallintaa jotakin hyötykappaletta. Ohjelma on kuitenkin aloittelijalle niin monimutkainen, että sen omaksuminen nopeasti on hankalaa ja sillä on työlästä mallintaa monimutkaisia muotoja. Sama ilmiö on monessa muussakin ilmaisessa sovelluksessa.
Yksi suhteellisen lupaava ilmainen ohjelma on OpenSCAD. Muutama vuosi sitten eräs Matt Adereth halusi suunnitella oman näppäimistönsä. Hän teki omat työkalunsa OpenSCADin päälle ja onnistui. Kokeilimme ja testasimme hiljattain tällaisen Dactyl-näppäimistön tulostamista kokeellisessa mielessä.
Malli on kelvollinen – oikeinkin hyvä. Näppäinasettelukin näyttää siltä, että se saattaisi toimia jos laudan saisi vähän upotettua pöytään. Todellisen toiminnallisuuden saa selville kuitenkin vasta, kun näppäimistön ottaa oikeasti käyttöön.
Oman näppäimistön kokoaminen ja kolvaaminen kokoon noin muuten tuntui vähän siltä kuin liittyisi johonkin salaiseen jedi-ritariklaaniin. Itse aloitin Ergodox-rakennussarjalla. Riski epäonnistumiseen on tällöin suhteellisen vähäinen, jos on vähänkään kärsivällinen ja jaksaa tehdä työn järjestyksessä.
Tämä näppäimistöistä, mutta nuo työkalut. Oheisena linkki videoon, jossa Adereth käy enemmänkin läpi syitä, miksi OpenSCAD yksinään ei ole hyvä sovellus.
https://www.youtube.com/watch?v=uk3A41U0iO4
Suurin ongelma OpenSCAD:ssa on se, että kyseessä on tekstikäyttöliittymä, mutta sinulla ei kuitenkaan ole käytössä tietorakenteita, joilla voisit 3D-mallia ohjata etkä voi tehdä pienempiä malleja, joista kokoat varsinaisen isomman mallin (ns. kokoonpanon).
Kootakseen näppäimistönsä Aderath teki Clojure-kirjaston, jolla pystyy tuottamaan OpenSCAD -tiedostoja. OpenSCAD:in avulla hän sitten tuotti STL-mallin. Näppäimistön sivuilta löytyvät ohjeet, mitä täytyy asentaa että työkalut saa toimimaan. Todennäköisesti tämän sarjan saa helpoiten asennettua avoimelle Linux/Ubuntu-käyttöjärjestelmälle. Työkalun käyttämiseen tarvitset hiukan tietoteknistä tuntemusta, koska mallin muodostamisen eteen täytyy osata kirjoittaa vähän ohjelmakoodia, joka rakentaa 3D-mallin. Etuna aiempaan on se, että käytössä on kunnollinen Clojure-kieli, joka mahdollisesti on käyttäjälleen ehkä aivan tuttu, tai ainakin looginen käyttää.
Ohjelmoitavissa suunnitteluympäristöissä on se etunsa, että niillä on mahdollista rakentaa suunnitelmia, jotka mukautuvat laskennallisesti – kenties jopa tietokonesimulaation avulla muotoonsa.
Jos tämä kaikki kuulostaa siltä, että pää meni pyörälle ja heikottaa, niin Edumo Oy tarjoaa 3D-mallinnuspalvelua eri valmistusmenetelmille räätälöitynä. Ja kyllä meiltä löytyy sitä ohjelmointiosaamistakin jonkin verran.
Meiltä suunnittelupalvelua ostaessasi saat aina 3D-mallit ja työpiirustukset, jolloin voit teettää tuotteesi kenellä tahansa haluat. Voit myös jatkokehitellä tuotetta kenen kanssa tahansa haluat (vaikka tietysti toivomme mahdollisimman pitkiä asiakkuuksia kanssamme). Meillä on yhteyksiä eri alojen valmistajiin, joita voimme (tapauksesta riippuen) teille myös suositella, jollet tiedä kenellä valmistuttaa tuotettasi. Työpiirustuksiin saat aina halutessasi omat numerointisi ja tunnuksesi.
Meille on tärkeätä, että 3D-malleillamme ja tuottamillamme työpiirustuksilla saa tehtyä ne asiat mitä haluttiin saada aikaiseksi. Saat tiedon, mitä työsi tulee maksamaan etukäteen emmekä jätä sinua pulaan, jos ongelmia ilmenee.
Jos olet kiinnostunut nimenomaan ohjelmoitavissa suunnitteluympäristöissä toteutettavista 3D-projekteista tai tarvitset ohjelmallisesti ohjattuja 3D-malleja, kysy tarjousta meiltä lähettämällä sähköposti osoitteeseen: henri.tuhola(at)edumo.fi