Käsityömessuilla 3D-työpajassa

 

Suomen suurimmat käsityöalan messut järjestettiin 16. – 18-11.2018 välisenä aikana Tampereen Messukeskuksessa. Messujen teema oli tänä vuonna kestävä kehitys ja kierrätys ja se näkyikin vahvasti eri messuosastoilla. Toinen selkeästi esiinnoussut trendi olivat erilaiset painokuosit ja digitaalisesti printatut trikookankaat. Iloksemme myös 3D-tulostus oli messuilla esillä useammassakin pisteessä.

Kävimme osallistumassa lapsille ja nuorille suunnatussa 3D-työpajassa HAMK:n messuosastolla, jossa 3D-tulostimella tulostettiin polypropeenista muotoilultaan erilaisia ompelu-/korukehyksiä, joihin sai sitten neulan ja langanavulla lisätä väriä ja helmiä tai tehdä heijastimen pujottelemalla kehykseen heijastinlankaa. Materiaalit, joita pajassa käytettiin olivat kaikki kierrätysmateriaaleja, jotka HAMK oli saanut lahjoituksena Nextiilistä.

Erityisesti heijastimien teko oli nuorten mielestä hyvä idea, joten teimme 3D-työpajassa heijastimet.

 

Käsityömessut rikkoi tänä vuonna yleisöennätyksensä, sillä messuilla vieraili yli 50 000 käsitöiden ystävää ja harrastajaa kolmen päivän aikana. Ehkä ensi vuonna rohkenemme itsekin suunnata messuille näytteilleasettajaksi!

Käsityöpuolelle erityisesti 3D-tulostaminen tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia sekä harrastajille että ammattilaisille mm. tuotekehitykseen ja piensarjavalmistukseen liittyen. 3D-tulostamalla on mahdollista tuottaa uniikkeja ja räätälöityjä tuotteita erilaisiin käsityötarpeisiin esimerkkinä erilaiset huivipidikkeet, erikoiset näyttävät napit, korvakorut tai muut käsitöihin tarvittavat pientarvikkeet.

Edessämme onkin tulevaisuudessa ajattelun ja asenteen muutos, sillä jatkossa emme enää välttämättä lähde kauppaan perinteisille ostoksille vaan valmistammekin tuotteita yhä enenevässä määrin myös itse, jolloin mm. tuotteiden kuljetuskustannukset vähenevät perinteiseen valmistukseen verrattuna.

Kysymykset, joita jatkossa mietimme ennen tuotteen tekemistä ovat;

  • tarvitsemmeko todella tätä tuotetta,
  • haluammeko todella valmistaa kyseisen tuotteen sekä
  • kuinka kierrätämme tai hyödynnämme tuotteen sen jälkeen, kun se ei enää kelpaa alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa?

Näistä kolmesta erityisesti tuotteiden kierrätettävyys ja jatkohyödyntämismahdollisuudet tulisi ottaa huomioon jo tuotteita suunniteltaessa, jotta käytettyä materiaalia menee mahdollisimman vähän hukkaan, tuote olisi kierrätettävissä, jotta tuotteet voitaisiin mahdollisesti hyödyntää myöhemmin esimerkiksi muiden tuotteiden valmistusmateriaalina tai toisen tuotteen osakomponenttina.


Ota meihin rohkeasti yhteyttä, kun tarvitset 3D-malleja tai 3D-tulosteita

Mikäli sinulla on projekti, jossa tarvitset 3D-malleja tai 3D-tulosteita, ota rohkeasti meihin yhteyttä!

Meidät tavoitat parhaiten sähköpostitse: info(at)edumo.fi. Selvitetään, kuinka voimme auttaa juuri Sinua!